miercuri, 27 aprilie 2016

Jurnalul schimbarii atitudinii mentale si emotionale fata de alimentatie - provocari si pofte

Intotdeauna cand pornim pe drumul schimbarii, vom avea parte de rezistenta. Din toate partile. De ce? Pentru ca ne impotrivim unei legi foarte puternice a Universului: INERTIA.


INERȚÍE, inerții, s. f. 1. (Fiz.) Proprietate a corpurilor de a-și păstra starea de repaus sau de mișcare în care se află atât timp cât nu sunt supuse acțiunii unei forțe exterioare. 2. Proprietate a unui sistem fizico-chimic sau tehnic de a reacționa slab sau cu întârziere la acțiunea factorilor externi. 

Iar pentru a rupe aceasta inertie avem nevoie de constanta in ceea ce facem, de perseverenta si hotarare. Acest lucru este extrem de important atunci cand vorbim despre dieta si schimbarea obiceiurilor alimentare. 

Primul pas cu care se incepe aceasta transformare este o perioada de detoxifiere. De obicei este si una dintre cele mai dificile parti din acest proces. De ce? In primul rand pentru ca e primul pas, si in al doilea rand pentru ca este, de obicei, mai restrictiv decat ceea ce urmeaza. In acest context "favorabil" apar primele provocari: poftele. Acele mirosuri apetisante de care devenim din ce in ce mai constienti, vizualizarile unor preparate culinare ale caror ingrediente nici macar nu se afla pe lista programului nostru, dezvoltarea unor puteri supranaturale de a materializa in cosul de cumparaturi un produs despre care stim, cu siguranta, ca nu ne-am atins nici macar cu privirea.

Dar provocarile cele mai mari nu sunt poftele, ci dorinta noastra arzatoare de a incalca regulile. Aceasta dorinta neimplinita ne poate sabota prin emotii neplacute cum sunt nefericirea, furia sau descurajarea. Si uneori mintea noastra jucausa ne face o farsa si incalcam regulile, iar regina provocarilor abia acum se arata: ce ma fac acum ca am calcat dieta in picioare si am mancat din fructul oprit?

In acest moment de rascruce se decide, de cele mai multe ori, soarta calatoriei noastre spre taramul unei alimentatii echilibrate si unui corp sanatos. Acum putem sa renuntam dezamagiti si sa mai crestam un esec pe grinda noastra sau sa ne ridicam, sa ne scuturam de praf si sa mergem mai departe. 

Si pentru ca acesta este jurnalul meu, articolul de astazi este inspirat dintr-o intamplare reala. Acum patru zile am hotarat sa tin, pentru o scurta perioada de timp, o cura de shake-uri, supe si alte lichide, pentru a stimula organismul in procesul de detoxifiere. Dupa un weekend si un inceput de saptamana minunat si hranitor, astazi am aniversat 2 ani de casatorie cu sotul meu. Si aici m-a lovit provocarea! Ne-am intalnit seara tarziu dupa o zi de munca si o vizita la dentist, si ne-am dat seama ca nu sarbatorisem in nici un fel aceasta zi importanta. Maimutica din mintea mea a inceput sa topaie si sa-mi sopteasca sa nu las seara sa treaca asa. Ce sa sopteasca, ca era harmalaie in toata regula! Am culcat fetita si am iesit pe furis pana la magazinul din colt de unde am luat fast food si prajituri, sa ne serbam asa, de vreo 1000 de calorii. 

Le-am mancat, constienta fiind de alegerea mea, dar acceptand in acelasi timp provocarea. Ce voi face maine? Shake-uri, bineinteles. Nici prin gand nu-mi trece sa ma las prada vinovatiei sau deznadajduirii. 


Gand de incheiere: flexibilitatea si perseverenta, acceptarea si iubirea de sine, sunt cheile catre succes in orice domeniu al vietii noastre, inclusiv in dieta.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit sa impartasesti cu mine gandurile tale aici.

Andra Todirita